Medicinman



Medicinman i allmänt språkbruk är benämning på en man som kan ta kontakt med andar , främst bland Nordamerikanska indianer. Bland de flesta indianfolk skilde man mellan två typer. Den ena hade övernaturliga krafter, antigen medfödda eller förärvda genom en dröm, och botade folk med hjälp av sång, bön eller exorcism.
I somliga fall försatte sig medicinmannen i trans. Hans medicin bestod i stort sätt av ett knyte med magiska föremål. Den andra typen ofta en kvinna anlitade istället sina kunskaper om örtmedicin. Medicinmän av den första typen blev kända för en vidare amerikans publik under senare delen av 1800- talet, när somliga av dem var tvungna att försörja sig genom och visa upp sina konster.
Internationellt brukar man säga häxdoktor istället för medicinman.


Bland de Nordamerikanska indianerna användes medicin som bärare för antigen tur eller otur.
Ifall medicinen var dålig så ställde det till med massvis av problem för folket.
När en ung indianpojke nådde sin gräns i livet och då menar man mansåldern, alltså kunde räknas in som fullvuxen man så fick han välja sin personliga goda medicin.
Detta skulle då innebära att han skulle plocka ihop flera av mindre föremål som han förknippade med bra saker , eller goda krafter, och detta skulle han då samla i en liten läderpung som han sedan bar med sig genom livet. Detta skulle ge honom tur och skydda mot onda makter.

Indianerna hade för sig att man kan utläsa den närmaste framtiden med hjälp av magi. Hur detta skulle gå till kan man fråga sig. Men de gjorde på så sätt att man använde sig av olika sorters sand, pärlor och annat som rördes omkring med en pinne. Från de mönster och färger som uppstod kunde sedan den närmaste framtiden att utläsas.

Självklart sköttes alla sådana sysslor åt stammen av medicinmannen. I stort sätt fungerade medicinmannen som en andlig rådgivare men också som en läkare. När vi hör ordet medicinman så tänker man sig en man med massa form av piller och läkemedel. Men så var det inte, han använde sig inte utav sådan form av läkemedel. Varje sjukdom troddes härröra från de yttre krafter, oftast onda makter.
Medicinmannen sjöng magiska ramsor, ackompanjerade av skallror, trummor och andra instrument, och utförde ofta en dans till det. Allt detta gjorde han föra att betvinga det onda som drabbat patienten och driva ut det
 


Detta är då en mycket kunnig medicinman som också kan spå den närmaste framtiden med hjälp av de stenar som han bär med sig i sitt jättelika tjurhorn.
Idag är han runt 75 år gammal men i mycket bra skick., inga sjukdomar eller något liknande, hans hälsa är som hos en ung kille vi 25 års åldern som inte röker dricker eller något liknande.


Sammanfattning :

Indianerna hade alltså ingen gud som övervakade dom, utan dom har andra som alltid finns där bland folket. Indianernas andliga ledare kallades då för shaman eller medicinman.
Han eller hon var en av de viktigaste personerna i stammen. Det var itne så ofta som en kvinna var medicinman men det kunde hända, inget som var direkt ovanligt. Medecinmannen fungerade i stort sätt som en andlig rådgivare men också som en läkare åt stammen.
Han använde inga läkemedel, piller osv utan han försökte hjälpa med hjälp av dans, trummor, ackopanjerade av skallror och massa andra instrument, samt sjöng han magiska ramsor. Indianerna respekterade naturen och tog inget av den utan att ge någonting tillbaka.

Kommentarer

Postat av: Makoto

Bra(Y)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback