Material

De första verktygen och vapena

1932 hittades i Clovis, flera vapenspetsar tillverkade för ungefär 12 000 år sedan. Det var knivblad, spjutspetsar och pilspetsar tillverkade av flintsten. Denna period var tidiga jägarfolk på snabb vandring kallas det därför för clovis-perioden. Ungefär samtidigt tar stenåldern sin början i Europa. Det var en viktig och svårlärd konst att göra vapen av sten. Man måste kunna plocka ut bra material till spjutspetsar och annat, och sedan ha ett lätt handlag när man formade flintan. Vissa vapen är så fina att man idag inte skulle kunna göra om dem, helt enkelt för att vi inte riktigt vet hur tillverkningen gick till.

 

Ett mycket effektivt vapen var den så kallade atlatlen. Det här var en urgröpt liten trästav med en hake i ena änden. Man lade sitt spjut i skåran och slungade atlatlen framåt. Den lilla haken grep tag i bakdelen på spjutet och kastade det framåt med långt större kraft än om man bara hållit det i handen. På så sätt kunde spjuten nå längre och träffa bytet med mycket stor kraft.

Pilbågen var ett annat effektivt vapen. Den fungerade bättre på smådjur som harar och fåglar än spjuten. Man fiskade också med pil och båge. Under denna period började människan få sällskap av hundar. Antagligen tämjde hundarna sig själva genom att hålla till i människans närhet och snoka efter matrester. Med tiden utvecklades förhållandet mellan de två jägarna till ett värdefullt samarbete.

Vapen

Indianernas huvudsakliga vapen vid jakt och strid var pilbågen. Bågarna tillverkades av olika sorters sega träslag och hölls ihop med läderremmar.


Kniven var också ett viktigt föremål för Indianerna som användes i jakt, strid,Matlagning och som verktyg. Till en början gjorde man knivarna med sten, framförallt med flintsten men eftersom man hela tiden kom på nytt material att göra kniv så ett antal olika knivar under åren. En populär kniv var bowiekniven som var otrolig stor och tung som var väldigt bra om man möte en björn eller puma.



Indianerna använde sköldar till att framför allt skydda sig från pilar. Skölden var också ett heligt föremål som användes i flera riter, särskilt magiska danser. Sköldarna utsmyckades med olika motiv och symboler som hade stor betydelse för ägaren. Man dekorerade också omsorgsfullt med päls, fjädrar och pärlor. Också fiendeskalper hamnade på sköldarna ibland.

Tomahawken är antagligen indianernas mest kända vapen. Den beskrivs ofta som en liten yxa med metallblad som användes både till hugg och att kasta med. I själva verket var sådana tomahawker tillverkade i Europa och kom till indianerna genom byteshandel. Ofta var de också kombinerade med en pipa.

Hus

De flesta indianer var jägare och kunde därför inte vara bofasta. De konstruerade därför hus som lätt kunde resas upp och fällas ihop, och dessutom plockas med. Det vanligaste "huset" av detta slag var prärieindianernas tepee. Namnet kommer av ordet "tipi", som betyder "platsen där man bor" och enligt oss idag kallas dem för indiantält. Tälten kunde se väldigt olika ut och byggda med olika material men det mest kända tältet är prärie-tepee som är gjord av buffelhud och långa störar. Några indianstammar byggde även riktiga hus där flera familjer samsades om utrymmet.

Kläder

Indianerna hämtade allt material till sitt hantverk rätt från naturen. Jägarna brukade välja sina villebråd inte bara för maten, utan också för vilka kläder man kunde göra av dem.Indianerna använde skinn från bisonoxen, björnen, hjorten och ariboun till sina plagg. Rockar och vissa filtar tillverkades av pälsen från mindre djur. Kläderna dekorerades med fjädrar från många olika fåglar, piggsvinstaggar, klor, tänder, pärlor och snäckskal.

Som skor använde indianerna så kallade mockasiner som var gjorda av skinn. Vissa indianer gick även barfota.

Alla indiankläder har skarpa vackra färger. Färger spelade en viktig roll genom hela livet och i flera sammanhang. Vissa stammar hade särskilda färger för män och särskilda för kvinnor. Vid krig målade man både sig själva och sina hästar. För att få fram färgerna så pressade man växter för att sedan använda färgerna på kläderna.


 

Källa: www.ungfakta.se/indian

Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback