Indianernas liv

Indianer var ett folk som levde för länge sedan. Det man mest talar om och undrar om är hur indianernas liv såg ut. Hur de levde. Indianerna är kända som jägare. De hade sina vapen som de konstruerade själva . Oftast var det en trä pinne som de skalade och formade och sedan fäste en sten i toppen, en vass sten.

 

Detta folk som fick namnet Indianer , levde i så kollade tepeer. Det är små hus de byggde själva av olika slags material. Husen var byggda så väl så att indianerna bosatte sig ofta i olika områden. Så varje gång de skulle vidare tog de med sig sina tepeer(hus). Så de kunde bosätta sig i andra områden. När man byggde tepeerna var de oftast kvinnorna som fick bygga dem. De reste 3 störar som var cirka 7 meter långa, mot varandra som man sedan band samman i toppen. På denna stomme lutade man 15-23 smalare störar som man sedan draperade ett hölje av 15-18 sammansydda buffelhudar. Buffelhudarna fick de tag i genom jakt. Det var ofta så att man försökte utnyttja födan till andra saker också. Buffelhuden var viktig att ha när man bygdde tepeerna. Så innan de "stekte" buffeln drog dom av pälsen och använde den till sitt boende.

 

 

Indianernas boende såg olika ut från stam till stam. Navajo stammen, de byggde små hyddor. Dessa hyddor konstruerades av jord men kunde också konstrueras av hud och ben.  Det fanns stammar som byggde riktiga hus som familjer samsades om men lika så dem kunde inte flyttas vidare när dom skulle flytta. Därför föredrog många stammar tepeerna.

Livet som indian var inte alls enkelt. Det var tufft. Det var inte lätt att försörja större familjer. Ibland var det jätte svårt att fixa föda. Vintrarna var tuffa för indianerna. Kylan var tuff att komma undan. Under vintrarna fick man bosätta sig ordentligt på ett ställe och hålla sig varm under den perioden. Man förberedde sig väl. Tjock päls som kläder och hämta ved under långa perioder.

Hur fick dom föda under svåra perioder. Indianerna utvecklade fisket. För varje år som gick vart fisket större. Indianerna jagade oftast laxen. I perioder då laxen förflyttade sig bosatte dom sig nära vattnet. Man fångade in laxarna i nät som spändes över floderna, i korgar och ibland med bara händerna. Fisken torkades ofta, och blandades med rötter och bär för att förhöja smaken, och för att den skulle bevaras längre. Indianerna fixade bra fiskeredskap. De byggde krokar av träd, snäckor, ben eller koppar. Ett ovanlig men smart fångstsätt innebar en så kallad "snappkrok". Detta var en klyka som hölls isär pressad med en trästicka. På stickan sattes ett stycke mat, och då fisken högg bytet åkte klykan ihop och höll fast fisken i käken.

Sammanfattning: Indianerna hade alltså en tuff levnadsstil. De fick samarbeta så mycket som möjligt för att klara sig. Kvinnorna hade mer jobb än de borde. De fick alltså göra männens arbete och samtidigt ta hand om sina barn. Det var väldigt jobbigt. Födan var viktig och försörjningen var svår. Männen fick jaga.

 

 

 

Kommentarer

Postat av: Sobhie

jag skulle vilja hitta mer fakta om historia

Postat av: Olle

Hej! "Indianer var ett folk som levde för länge sedan" börjar beskrivningen här ovan. Jag förstår att det här är ett ungdomsarbete, men indianer finns det idag också. Däremot lever dom inte längre som dom gjorde förr. Det gör inte dom européer som koloniserade Amerika heller. Är det en tomahawk som beskrivs som en träpinne med en vass sten? Synd att glömma pilbågen som dom med stor skicklighet använde vid ex buffeljakt och mot vita inkräktare. Med den vann dom regelrätta slag mot trupper av "vita" soldater utrustade med gevär, ex vid Fetterman-massakern och slaget vid Little Big Horn. Klimatet varierade som idag över kontinenten. Och namnet "indianer" kommer från Columbus som trodde att han seglat till Indien. Det är mera rätt att kalla dessa urinvånare för Amerikas ursprungsbefolkning, dvs ursprungsamerikaner, för att skilja dom från européerna, kolonisatörerna från Europa. Jag är definitivt ingen expert på området vill jag bara tillägga, men är intresserad av ämnet. Lycka till med en förbättring av sidan som inte generaliserar så grovt om klimat och kvinnornas förhållanden.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback